Onderweg naar mijn vakantie bestemming keek ik naar de indrukwekkende film: Human forever.
‘De komende 20 jaar zal het aantal mensen met dementie zich verdubbelen’, vertellen de documentaire makers J. de Jong en T. Toebes. Teun trok voor een periode in op een gesloten afdeling om te ervaren hoe de dementiezorg in Nederland vorm gegeven wordt. Hij reisde ook naar 11 verschillende landen om te onderzoeken hoe het op een andere continenten er aan toe gaat.
De film is zeker een aanrader, of je nu in je directe omgeving met dementie te maken hebt of niet.

In Nederland treft dementie naar schatting 300.000 mensen op dit moment. Daar zijn mogelijk twee keer zoveel mantelzorgers bij betrokken. Deze mensen hebben het niet gemakkelijk.
Naast de praktische zorgbelasting ervaart 92% van de mantelzorgers emotionele problemen ten gevolge van het ziekteproces wat ze van dichtbij mee maken, schrijft Movisie (2024). En het Trimbosinstituut wijst mantelzorgers aan als één van de zes kwetsbare risico groepen met een verhoogde kans op bijvoorbeeld depressie (Trimbos, 2024).
Niet zelden worden mantelzorgers met meer zorguren belast, dan een zorgprofesional. Sommige mantelzorgers staan er 24-7 voor hun taak, maar ook op afstand kan mantelzorg een flinke impact hebben.

Een praktijkvoorbeeld is het verhaal van Antoinette. Zij verteld in haar blog over haar ervaringen met haar dementerende moeder(Koppkind.nl, 2024). Ze worstelt met het verwarde gedrag van haar moeder, haar eigen impuls om te willen redden en het gevoel van machteloosheid. ‘Het zuigt me leeg’, zegt ze ‘ik voel met zo moe’.

Mantelzorgers van dementerende ouderen krijgen o.a. met de volgende uitdagingen te maken:

-Een proces wat voortdurend verandert vraagt om grote flexibiliteit om je voortdurend aan te passen aan de realiteit van dat moment.

-Er wordt een groot beroep op hun acceptatievermogen gedaan, door alle zaken die ze niet kunnen veranderen.

-Doordat de situatie je raakt kan het lastig zijn om afstand te nemen van de situatie.

-En ze kunnen worstelen met de vraag: hoe trek je een grens tussen je eigen vermogen en de zorg die van je wordt gevraagd?

-Ze krijgen met allerlei verschillende instanties en regelingen te maken.

Steun

Voor praktische vraagstukken is er in veel gemeenten een steunpunt van ‘Mantelzorg NL’, of een mantelzorgsteun vanuit de Welzijnsactiviteiten van de gemeente. Deze mensen kunnen je bijstaan in een heleboel praktische vragen, organiseren cursussen voor lotgenoten en volgen belangrijk nieuws uit de landelijke politiek.
Maar ook het bezoeken van een koffie ochtend kan al heel erg steunend zijn. Gewoon om te praten met mensen die begrijpen wat jij meemaakt en ervaren dat je niet alleen bent.

Gebaseerd op de bovenstaande onderzoeken, is het aannemelijk dat je als mantelzorger soms meer nodig hebt dan praktische ondersteuning en lotgenotencontact. De huisarts kan een aantal gesprekken met de praktijkverpleegkundige aanbieden of soms volgt er een verwijzing naar de GGZ.

Psychosociale therapie is een mooie tussenvorm wanneer er meer gesprekken wenselijk zijn, maar de GGZ een te grote stap is. De therapeut biedt maatwerk, gericht op jouw persoonlijke vraag, zo kort of langdurend als jij kiest. Een integraal therapeut heeft meerdere methodieken ter beschikking die voor ieder op een unieke manier worden aangewend, zodat jij nooit een nummer bent.
Maak eens een vrijblijvende afspraak om te ontdekken wat een Psychosociaal Therapeut voor jou zou kunnen betekenen.

Bibliografie:

4e peiling Landelijke Monitor Depressie. (2024, maart 4). Opgehaald van Het Trimbosinstituut: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/4e-peiling-landelijke-monitor-depressie/?vgo_ee=VUKS6ig52D6cARtpLOMKvQ1lAT9VaQiIJwuV5Mc7xw%3D%3D%3AHdBEb%2FF9sVF5npGp6TCSGcwUQEM9PfMu

altzheimer-nederland. (2024, maart 5). Opgehaald van factsheet: https://www.alzheimer-nederland.nl/factsheet-cijfers-en-feiten-over-dementie

Antoinette. (2024, maart 4). Help, mijn moeder wordt dement! Hoe leef ik nog mijn leven en vier ik mijn bestaansrecht? Opgehaald van koppkind.nl: https://koppkind.nl/blogs/mijn-moeder-wordt-dement/

Thuiswonende mensen met dementie: feiten en cijfers. (2022, Januari 12). Opgehaald van Movisie: https://www.movisie.nl/artikel/thuiswonende-mensen-dementie-feiten-cijfers

Deel via: 

Categories:

Comments are closed

Heb je een vraag of wil je een gratis kennismakingsgesprek?