Wanneer je niet meer verder kan…..
Wanneer je uitgeput bent, maar niet meer goed tot rust kan komen, dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Vooral omdat je het gevoel hebt dat je de controle over jezelf bent kwijt geraakt.
Gevoelens van machteloosheid, onrust, stress en onvermogen, verdragen wij doorgaans niet zo goed. Wanneer we door die gevoelens worden overvallen zijn we vaak van mening: ‘dat moet weg’, ‘dat mag er niet zijn’ en ‘dat moet zo snel mogelijk verdwijnen’.
Helaas kan je bij overspannenheid of burn-out niet meer ontkennen dat het niet goed met je gaat. Door alle klachten ben je niet meer in staat om alles te doen, wat je allemaal deed. Het houdt gewoon op. Al wil je nog zo graag doorgaan, het lukt je ook echt niet meer.
En dan is de volgende vraag die meestal op komt: “Hoe lang gaat dit duren?”.
Onderzoek
De onderzoeken die antwoord geven op deze vraag, geven gemiddelden aan. Gemiddeld is er een eerste herstel fase van 3 weken en daarna wordt 12 weken gewerkt aan opbouw van conditie, mentale balans, weerbaarheid en belastbaarheid.
Maar die cijfers zeggen niets over jouw persoonlijke situatie.
Hoelang het duurt voordat je hersteld bent, heeft ook alles te maken met ‘hoelang je bent door gegaan’. Je persoonlijke levensomstandigheden zijn van invloed. Of die helpend zijn of juist een extra belasting betekenen. Hoe je als persoon met dingen om gaat en wat je allemaal met je meedraagt, dit kan helpen of remmen. En niet als minst belangrijke, het werk zelf. Er is een nieuwe, andere match nodig tussen jou en de taken die van je worden gevraagd.
De match met de werkvloer valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever.
In 2022 worstelen 1,6 miljoen werknemers met overspannenheid en burn-out klachten(GGZ nieuws, 2023). Je bent dus niet alleen. De meeste werkgevers zullen daardoor alles in het werk stellen om jou zo goed mogelijk te ondersteunen in jouw herstelproces.
Gelukkig zijn er veel goede programma’s, vaak heeft jouw werkgever contact met een organisatie die voorziet in burn-out coaching.
Wat is dan de meerwaarde van een psychosociaal therapeut die ook geschoold is in het behandelen van stress en burn-out klachten?
En wat is de meerwaarde van een psychosociaal therapeut?
Zoals in het bovenstaande is genoemd, wordt een deel van het herstelproces bepaald door persoonlijke eigenschappen en omstandigheden. Wanneer deze onderliggende factoren onvoldoende worden behandeld kan het herstel een langere periode in beslag nemen. Daarnaast is er risico op terugkerende stress en overspannenheid aanwezig.
TNO signaleert dat de optelsom van iemands thuissituatie, jeugd, genetische aanleg en karakter zich kan gedragen als een veelkoppig monster. Burn-out en overspannenheidsklachten zijn dan eerder een soort ‘einduitslag’, geen op zichzelf staande problematiek.
Een psychosociaal therapeut biedt maatwerk. Ze is er erop getraind om naast een burn-out behandeling, de persoonlijke aspecten die het herstel in de weg staan aan te pakken. Wanneer het fundament van de stress en burn-out klachten rust op een diepere laag, kan het de moeite waard zijn om specialistische hulp te zoeken.
Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.
Bronvermelding
Burn-out klachten blijven stijgen. W.Hooftman & N.Wiezer. https://www.tno.nl/nl/newsroom/insights/2023/11/burnout-klachten-stijgen-stress-meten/
GGZ nieuws.13 november 2023. Burn-out gerelateerde klachten door werkstress opnieuw gestegen.
Factsheet week van de werkstress. TNO 2023
Comments are closed