Niemand die trouwt houdt rekening met een scheiding. Je houdt van elkaar en je geloofd dat hetgeen jullie samen mooi en krachtig is. Maar dan blijkt het op termijn anders te gaan.
Je geloof wordt gebroken en je verliest de hoop dat het anders zou kunnen gaan. Dan moet je loslaten waar je zoveel tijd, energie en moeite in hebt gestoken. Je hebt je wonden te verzorgen en dat wat nu verleden is, een plek te geven. Je hebt een rouwproces te doorleven.
Maar hoe doe je dat wanneer de scheiding zelf een strijd wordt?
Hoe wordt er gevochten?
De strijd kan om allerlei zaken gaan, maar in hoofdlijnen gaat het meestal om geld, de met omgang kinderen, de verdeling spullen en psychologische oorlogsvoering. Onder dat laatste vallen alle gedragingen waarmee men elkaar bewust dwars zit. Elkaar zwart maken, dingen achter houden, andere mensen als werktuig gebruiken, tot aan het misbruiken van social media.
De manier waarop er wordt gestreden brengt een extra emotionele verwonding.
Behalve dat je de scheiding zelf hebt te verwerken, heb je ook te verwerken dat iemand die je ooit hebt kunnen vertrouwen, zich opstelt als een vijand.
Iemand die je denkt te kennen, echt denkt te kennen, is erop om jou te beroven, pijn te doen en wil jou moedwillig raken. Er worden pijlen afgeschoten die jou het gevoel geven, dat die ander jouw nooit echt heeft gekend. Na al die jaren, ben jij niet echt gekend.
Je hebt een plek te geven aan onrecht en moedwillige aanvallen.
Iemand overschrijd je normen en waarden, je diepste overtuigingen hoe het leven in elkaar zit en hoe je als mens met elkaar omgaat. Schending van je normen en waarden schudt de fundamenten wie jij bent. Je normen en waarden zet je niet zomaar even aan de kant.
Welke gevoelens spelen een rol als het niet stopt?
Wanneer de rechter een uitspraak heeft gedaan en er ligt een convenant, dan moet daar uitvoering aan worden gegeven. Bij een vechtscheiding kan dit opnieuw problemen geven, want wat doe je als de ander niet meewerkt? Bij sommige vechtscheidingen heeft de boedelscheiding na jaren nog steeds niet plaats gevonden.
Vaak heeft het te maken met de extra kosten die het geeft om de uitspraak af te dwingen, zoals die van een deurwaarder of een incassobureau. Daarnaast speelt de mentale belasting een rol. Weer naar de rechtbank, weer geld, tijd en energie stoppen in iets wat je het liefste achter je wil laten?
Je kan het afwachten, maar dat betekend dat je leeft met een open wond.
Het onrecht duurt voort en dat is niet eenvoudig om een plek te geven, want als mens kunnen we vaak niet zo goed tegen onrecht.
Je kunt niet afsluiten wat nog niet is afgehecht. De uitdaging is om emotioneel af te hechten wat praktisch misschien nog een open einde is. Een paar tips:
* Stel je verwachtingen bij naar de realiteit, dat wat je nu hebt en stel geen verwachting op hetgeen je niet hebt.
* Zie het verlies onder ogen zonder te bagatelliseren, maar bijt je er niet in vast.
* Wees blij met alles wat nu goed is. Laat je niet verbitteren.
* Accepteer dat de buitenwereld het niet begrijpt en geen partij is in de zaak.
Een opeenstapeling van 3 emotionele taken
Kort samengevat heb je te maken met rouw. Met de pijn niet gekend te zijn, de schending van je normen en waarden en het afhechten van een open einde.
Wees een beetje lief voor jezelf wanneer je in deze situatie zit. Heb mededogen met jezelf en leg jezelf geen torenhoge eisen op.
Maar vertrouw erop dat je sterker bent als dat je denkt, want je gaat er doorkomen en wanneer je daar een beetje hulp bij nodig hebt is dat heel begrijpelijk.
Gun jezelf de hulp van een psychosociaal therapeut en investeer in een gezonde toekomst.
bibliografie
Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). Integrative Behavioral Couple Therapy. Amsterdam: Boom.
Bernet, W. et al., (2016). Child affected by parental relationship distress. Journal of American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 55, 571-579.
Puścian, A., et al. (2022). Ability to share emotions of others as a foundation of social learning. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 132, 23–36. https://doi-org.proxy-ub.rug.nl/10.1016/j.neubiorev.2021.11.022
De nationale advies balie (2024) Problemen vechtscheiding. https://vechtscheiding.nl/wat-is-een-vechtscheiding/problemen-vechtscheiding/
Pont (2024) P.Dijkstra. vechtscheiding: Hoe krijg je de strijd als nog uit de relatie? https://sociaalweb.nl/nieuws/vechtscheidingen-hoe-krijg-je-de-strijd-alsnog-uit-de-relatie/
Comments are closed