“Het leven is altijd in beweging en wij hebben de mogelijkheid om daar richting aan te geven”

Welkom bij Psychosociale Praktijk Paru!

Ik ben Nicolette. Mijn praktijk is klein en persoonlijk. Zo kun je bij mij gelijk starten met therapie en je hebt geen doorverwijzing nodig. Op deze pagina vertel ik meer over mijzelf, welke methodieken ik gebruik, hoe ik therapeut geworden ben en deel ik iets over waar mijn passie vandaan komt om jou en anderen te helpen. In mijn werk in gezinnen zag ik hoe belangrijk vriendschappen en familie zijn. Hun hulp kan van onschatbare waarde zijn om het vol te houden en lucht te geven, wanneer de ouder(s) voor ingewikkelde opvoedingstaken staan.

Lijkt het je fijn om eens kennis te maken?

Als psychosociaal Werker ben ik breed opgeleid en heb ruime levenservaring opgedaan. Ik heb in 2010 mijn SPW diploma gehaald en in 2013 mijn SPH diploma. Binnen de verschillende werksetting heb ik certificaten behaald, denk aan: rehabilitatie gericht werken, coaching, werkbegeleiding, groepsdynamische processen en een aantal medische voorbehouden handelingen. In mijn rol als meewerkend coach in de gehandicaptenzorg heb ik een training ontwikkeld op het gebied van mentale weerbaarheid in het team voor leerlingen van de In-home opleiding.

Binnen het werkveld van Social Work bereikte ik vaak mooie oplossingsgerichte resultaten, maar soms lag het probleem waar iemand tegen aanloopt ‘een spa dieper’. Om die reden ben in 2020 een opleiding voor Psychosociaal Therapeut gestart. Deze opleiding bood een breed kader aan methodieken die ik integraal kan inzetten.

Welke methodieken kun je verwachten in de therapie?

iTransactionele Analyse is een praktische theorie over communicatie met onszelf en anderen. Het beschrijft verschillende rollen en posities die in onze eigen interne mens aannemen en ten opzichte van elkaar. De grondlegger van deze theorie is Eric Berne, die onder andere bekend is van het boek ‘Games that people play”.

Cognitieve Gedrags Therapie is de meest toegepaste therapievorm in Nederland. Iedereen ziet het leven door zijn eigen gekleurde bril, daar is niets mis mee, behalve wanneer we daar zelf last van hebben. Cognitieve therapie onderzoekt met name de negatieve gedachte, gedragingen en gevoelens, met de uitnodiging die te herzien.

Schema Therapie kijkt naar rollen en gedragspatronen die we in ons leven steeds weer herhalen. Het is een gestructureerde benadering die gedrag opdeelt in domeinen elk met zijn specifieke basisproblemen.

Contextuele Therapie zoekt de betekenis van levensgebeurtenissen in het licht van de generaties. Wat heb jij van je familie mee gekregen, welke rol of positie nam je in en wat betekend dat in het heden voor jou.

Ervaringsgericht werken is gericht op de samenhang van onze emotionele processen met ons lichaam. Waar voel je bepaalde emoties in je lichaam en wat kan jou lichaamshouding jou vertellen. Ervaringsgericht werken bevat onder andere ontspanningsoefeningen, ademhalingstechniek.

Welke therapieën kun je daarnaast verwachten?

Wandeltherapie. Bij wandeltherapie kunnen alle bovenstaande methodieken worden ingezet, met de natuur als extra dimensie. Door te bewegen, worden onze innerlijke processen in beweging gezet en biedt de omgeving je talloze metaforen die veranderingsprocessen ondersteunen.

Trauma en rouw maakt op allerlei manier deel uit van onze levensgeschiedenis. Soms is het nodig om daar extra aandacht aan te geven, om pijnlijke gebeurtenissen op een nieuwe manier deel te laten uitmaken van ons levensverhaal.  

Overspannenheid en burn-out. Hoewel dit een breed maatschappelijk probleem lijkt, gaat het in therapie vooral om jouw persoonlijke strategie hoe jij omgaat met de hoge eisen die het leven aan jou stelt. De therapie beoogd structurele verandering in jou patroon, zodat herhaling wordt voorkomen.

Het kan zijn dat een specifieke methodiek of vorm van therapie hier niet expliciet bij staat, denk aan therapie bij depressie, of een eetstoornis. Laten we samen kijken naar waar jouw behoeften en verwachtingen liggen en of ik daar iets in kan betekenen.

Hoe ik therapeut ben geworden…

Het leven is altijd in beweging en wij hebben de mogelijkheid om daar richting aan te geven.”

Hoe iemand richting wil geven en wat daarop van invloed is. Dat proces delen met anderen, haalt het beste in mij naar boven. Die drive voelde ik al heel jong. Vanaf het moment dat ik voor een opleidingsrichting mocht gaan kiezen, zocht ik naar onderwijs die gericht was op geestelijke zorg voor mensen. In die keuze voor die richting kwam ik obstakels tegen die mij verhinderden om de richting in te gaan die aansloot bij mij. In plaats daarvan gaf het leven mij lessen over pijn, schuld, schaamte, stress maar ook blijdschap, bloei en motivatie. Die levenslessen sterkten mij nog meer in mijn bewogenheid voor mensen.

Als professionalwerk ik al bijna 20 jaar in allerlei takken van de zorg en elke doelgroep heeft me mooie dingen geleerd. Ik ben gestart in de gehandicaptenzorg met mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Deze mensen lieten mij zien hoe kostbaar het leven is en wat kwaliteit van leven kan betekenen. De waarde van kleine dingen, een glimlach, zachte aanrakingen en liefdevolle zorg.

Tijdens mijn werk met gezinnen zag ik hoe belangrijk vriendschappen en familie zijn. Hun hulp kan van onschatbare waarde zijn om het vol te houden en lucht te geven, wanneer de ouder(s) voor ingewikkelde opvoedingstaken staan.

Mijn volgende werkplek was in de verslavingszorg, een RIBW waar mensen met verslaving en psychiatrie woonden. Zij leerden mij wat het betekent om psychisch beperkt te zijn en vreugde te vinden óndanks de moeilijkheden. Ik leerde om de lat lager te mogen leggen en mogelijkheden in de beperkingen te zien.

Ik groeide door tot meewerkend coach, waar ik van mijn collega’s en teams, een heleboel leerde over de interactie tussen mensen. Ik ben dankbaar voor elke plek waar ik heb mogen werken en leren, en de mensen die ik heb leren kennen. 

En toen was het tijd… en ben ik in 2020 een opleiding voor Psychosociaal Therapeut gestart.

Positieve interacties hebben mij geholpen om te groeien als mens…

Maar negatieve interacties brengen soms nog veel meer groei, waar je soms niet om eens gevraagd hebben. Of je groeit van je negatieve ervaringen dat heeft te maken met de manier waarop je die ervaring verwerkt en de keuzes die je maakt. 

Zoals Edith Eger dat verwoord in haar boek ‘De Keuze’:

“We kunnen niet alles kiezen wat wij willen, maar in alles wat er op ons pad komt, kunnen we een keuze maken. Een bewust gemaakte keuze, of dat nu gaat om acceptatie van de situatie of het zetten van bepaalde stappen, dat geeft ons autonomie en eigenwaarde. Wanneer de keuze voor ons wordt genomen en dingen ons overkomen, neemt dat af van onze eigenwaarde en autonomie.”

Door alle werk en levenservaringen, hecht ik een groot belang aan het maken van keuzes en vind ik het belangrijk dat therapie jou sterkt in vaardigheden om te kunnen kiezen. Therapie gaat wat mij betreft over het ontdekken van je kracht, je zwaktes, de mogelijkheden en de beperkingen. Hierdoor groei je in eigenwaarde en in autonomie en kom je vrijer in het leven te staan.

Weer keuzes kunnen maken, dat wens ik jou toe – Nicolette Wagemans

Heb je een vraag of wil je een gratis kennismakingsgesprek?